PII Minka veltījums Latvijai simtgadē

PII “Minka” veltījums Latvijai simtgadē

“Zeme rīb, rati klaudz,
Kas to zemi rībināja?
Nu atbrauca Mārtiņdiena
Deviņiem kumeļiem.”

10. novembrī visā Latvijā tika svinēti Mārtiņi, kas latviešu gadskārtu paražās ir svinama diena un iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu. Mārtiņi noslēdz garu un smagu darba posmu, kas sākas ap Jēkabiem ar rudzu pļauju un tad turpinās pēc Miķeļiem, padarot atlikušos rudens darbus, kamēr zeme nav aizgājusi pie miera. Mārtiņu vakara svinības norit pie pilna galda līksmībā un pārpilnībā, kur netrūkst ne jautru dziesmu, ne deju.
Mārtiņi lustīgi tika atzīmēti arī mūsu “Minkā”, tikai nedaudz agrāk, 8.novembrī. Šajā dienā bērni, tērpti maskās, gāja ķekatās, iepazina latviskās tradīcijas caur rotaļām, kopīgi skandētām dziesmām un kopīgi izbaudot kaņepju sēkliņu garšu, cienājoties ar maizīti, pārklātu ar kaņepju sviesta kārtiņu. Pēc kopējas lustēšanās zālē, savās grupiņās bērnus sagaidīja Mārtiņdienas pārsteigumi.

Savukārt 9. novembrī “Minka” un filiāle “Lapsiņa” atmirdzēja spožās lampiņu un sveču gaismās, jo mūsu bērnudārzs, atsaucoties Inčukalna novada domes aicinājumam, piedalījās tradicionālajos gaismas svētkos “Staro Inčukalna novads”, kuru šī gada devīze bija veltījums Latvijai “Mirdzi kā zvaigzne”. Bērnudārza ēkas logus rotāja izgaismoti auseklīši un Latvijas valsts karogs, bet zālāju pie bērnudārza ēkas klāja sarkanbaltsarkanās sveču lukturīšu zvaigznes.

“Mirdz tālās zvaigznes debesīs,
Mirdz sapņi sveču liesmiņās…”

Lai, līdzīgi kā zvaigznes debesīs, ir gaišas mūsu domas, lai esam lepni par vietu, kurā dzīvojam, esam vienoti kopējam mērķim – bagātai, gudrai un latviskai Latvijai!

Patriotiskā mēneša ietvaros bērni piedalījās Inčukalna Mūzikas un mākslas skolas pasākumā “Skaista ir mana Latvija!”. Koncertā uzstājās arī mūsu “Minkas” ansamblis un kopkoris mūzikas skolotājas Līgas Bērziņās vadībā. Savukārt 15.novembrī visu grupu audzēkņi piedalījās svētku rītā, ko noorganizēja grupu skolotājas sadarbībā ar mūzikas skolotāju. Latvijas simtgades ietvaros iestādē norit arī citi pasākumi – izstādes, tematiski stendi. Izstāžu materiālu sagatavošanā iesaistījās kā bērni, tā vecāki un iestādes darbinieki.

Caur šiem Latvijas 100gades pasākumiem bērni sāk un turpina iepazīt savas Tēvzemes vēsturi un šodienu. Mēs, bērnudārza “Minka” kolektīvs, Latvijai vēlam saules mūžu!

I.Pliena, PII “Minka” lietvede