Rainim – 155. Dzejnieka radošais mantojums nākamajām paaudzēm

Rainim – 155. Dzejnieka radošais mantojums nākamajām paaudzēm

Septembris ir latviešu Tautas dzejnieka Jāņa Raiņa dzimšanas dienas mēnesis. Šogad septembrī atzīmējām viņa 155. dzimšanas dienu. Visa mēneša garumā Dzejas dienu laikā mūsu “Minkas” bērni, skolotāju iedvesmoti un mudināti, iepazinās ar Raiņa dzeju. Savas dzīves laikā dzejnieks sarakstījis tik daudz dzejoļu, ka viņa dzejoļu krājumu nosaukumus vienā lapaspusē nemaz nevar sarakstīt. Plašs ir arī bērniem domāto dzejoļu krājumu klāsts. Lasot dzejoļu krājumus, bērni uzzināja, kā ar pirkstu palīdzību mācīties skaitīt līdz desmit, kā minēt mīklas, lasīt grāmatu, par kaķenīti, kurai bērni bija, par mākonīti un zirņa bērniem, par lellītes Lolītes piedzīvojumiem, par dažādiem dzīvniekiem, dažādiem gadalaikiem un notikumiem. Jāteic, ka Raiņa dzeja ir ļoti rotaļīga un bērniem viegli uztverama.

Savukārt trīs Raiņa dzejoļi – “Zelta sietiņš”, “Mākonītis un Mākonīte”, “Saule un Mēness”, ir kļuvuši par pamatu jaukām komponista Imanta Kalniņa dziesmām. Šie trīs muzikālie dzejoļi veido stāstu par dažādām parādībām debesjumā – tur Laimiņa staigā un sijā zvaigznes zelta sietiņā, tur Mākonītis un Mākonīte danco Vēja stabules un Pērkona bungu mūzikas pavadījumā, tur Saules meitai izbirst zirņu bļoda, un Likteņtēvs liek Mēness puisim zirņus salasīt.

Dzejas dienu norises noslēdzām ar brīnišķīgu pasākumu bērnu izpildījumā – katras grupas audzēkņi prezentēja vienu, pašu izvēlētu, Raiņa dzejoļu krājumu bērniem, kopā tika skandētas dziesmas ar Raiņa vārdiem, un noskatītas trīs īsas animācijas filmiņas.

Paldies sakām grupu audzēkņiem, skolotājiem un skolotāju palīgiem, mūzikas skolotājai Līgai un metodiķei Intai par latviešu tautai nozīmīgā Tautas dzejnieka Raiņa radošā mantojuma nodošanu jaunajai mūsdienu paaudzei.

PII “Minka” radošais kolektīvs